A karité fa gyümölcsét leszedik, megtisztítják, dióját kiszárítják, meghámozzák, aprítják, összetörik, majd hidegen kipréselik, vagy tradicionálisan megfőzik, lefölözik és kihűtik.
A csodás kence a fehér, sárga és zöld különböző árnyalataiban pompázhat, illata jellegzetes, füstös, mely tulajdonságai nagyban függnek termőterülettől, évjárattól és a feldolgozás módjától.
A shea vaj különleges bőrtápláló tulajdonságokkal bír, mely nagyrészt az elszappanosíthatatlan összetevőinek köszönhető, hiszen magas a sztearin és az olajsav tartalma. Emellett gazdag forrása az A, E, F vitaminnak és béta karotinnak, illetve a bőrmegújító tulajdonsággal bíró allantoin-nak. Szemben a hagyományos olajok 1-2% allantoin tartalmával, a shea vaj 8-11%-kal büszkélkedhet.
Talán éppen ezért használja minden kismama az afrikai Burkina Faso-ban a gyermekek bőrének masszírozásához is a shea vajat. Fontos tulajdonsága továbbá, hogy stabil zsiradék, nehezen avasodik, így sokáig megőrzi minőségét, és a tradicionális kézi szüretelésnek és feldolgozásnak köszönhetően nem tartalmaz toxikus anyagokat, vegyszereket, tartósítószereket és azok maradékait.
Végül a shea vaj felhasználása rendkívül sokoldalú, de leginkább a bőrápolásnál vesszük hasznát. Így a Napvirág testvajak, és a shea vajat tartalmazó szappanok a legjobb választást jelentik a száraz, érzékeny bőrűek számára, az ekcémával, pikkelysömörrel, allergiával küzdők bőrének hidratálására.